Skötselråd

Impregnera alltid dina stövlar innan du använder dem för första gången! När du köper en Treksta produkt i läder har du investerat i en bra produkt. För att den ska uppfylla dina krav och tåla tuff användning måste du ta hand om dem. Det är viktigt att underhålla dina stövlar och ta hand om dem på rätt sätt, både för att förlänga livslängden och för att de ska fungera bäst. Nedan finns tips på hur du lyckas!

Torkning

Torka aldrig dina stövlar i ett torkskåp eller bredvid ett värmeelement. Maxtemperaturen du bör utsätta för vid torkning är 40°C, annars riskerar du att spricka i lädret. Det är bäst om du torkar dem i rumstemperatur, men om du väljer att använda någon form av elektriskt hjälpmedel för att torka dem bör det hålla sig under den tidigare inställda temperaturen. All torkning blir effektivare om du först tar bort innersulorna. Om du torkar dem i rumstemperatur, kanske du vill fylla dem med löst packat tidningspapper för att hjälpa till att absorbera fukt. Var också noga med att torka dem framför öppen eld då det lätt blir för varmt, vilket kan förstöra storleken och torka ut lädret.

Rengöring

Du bör alltid rengöra stövlarna innan du hanterar dem. Börja med att ta bort skosnören, innersulor och eventuella stenar och allt annat i sulorna. Borsta av hela stöveln med ljummet vatten och en halvmjuk borste. Inuti kan också behöva borstas och sköljas för att bli av med saltkristaller och dålig lukt. Om dina stövlar är läder eller oljat läder, torka av smutsen med en fuktig trasa. För nubuck och mocka rekommenderar vi att du använder en mjuk gummiborste, med vilken du försiktigt gnuggar bort fläckar.

Behandling

Med jämna mellanrum behöver lädret återfuktas och impregneras igen, det är beror på hur ofta du använder stövlarna. Om du inte återfuktar dem får du problem med så kallad torröta, ett tillstånd där lädret är så fettfattigt att fibrerna börjar brytas av. Om det har gått så långt finns det inget du kan göra för att rädda dina stövlar. Sätt i dig stövlarna från början så slipper du investera i några nya tidigt. Impregnering förhindrar att vatten och smuts fastnar i materialet. Läderstövlar är behandlade med vax eller fett. Förväxla dock inte vax med fett då de har olika funktioner. Vaxet lägger sig på ytan och bildar ett skyddande lager medan fett tränger in i lädrets djup och både mättar och mjukar upp det. Stövlar med GORE-TEX® membran måste också behandlas då hinnan sitter på insidan av lädret och andningsfunktionen försämras om huden blir genomvåt.

Vax appliceras bäst med fingrarna genom att gnugga det med cirkulära rörelser så att värmen från fingrarna mjukar upp vaxet. Applicera alltid ett tillräckligt tjockt lager vax, lämna inga gula rester på din sko när du är klar. Om du använder flytande vax appliceras det bäst med svamp eller trasa. Var alltid extra försiktig när du syr, i leder mot gummifot eller sula. Glöm inte heller plyschen! Se även till att smörja in krokarna på skon då vaxet skyddar mot rost. Alla typer av läder blir mörkare under behandlingen men det är helt normalt. Lycka till med din Treksta produkt. Om du har fler frågor får du gärna kontakta oss.